Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Erdek'in en eski kasabı Hüseyin Küçük: Nerede o eski kazançlar?”

Erdek

Bugünkü konuğumuz, Erdek'in en eski kasabı olan Dilek Kasabı”nın sahibi Hüseyin Küçük. Görevi babası Seyfi Küçük'ten devralan, 1962 yılında, Erdek'te doğup, Erdek Lisesi'nden öğrencim olan Hüseyin Küçük ile kasaplık ve et sektörünün durumunu sizler için

Söyleşi: Önder Balıkçı
Bugünkü konuğumuz, Erdek’in en eski kasabı olan “Dilek Kasabı”nın sahibi Hüseyin Küçük. Görevi babası Seyfi Küçük’ten devralan, 1962 yılında, Erdek’te doğup, Erdek Lisesi’nden öğrencim olan Hüseyin Küçük ile kasaplık ve et sektörünün durumunu sizler için konuştuk.
X X X
* Şu anda Erdek’te yedi kasap var. İlçenin en eski kasabısınız. Erdek’te bugün kasaplık ne durumda?
- Mesleğin daha kolaylaştığını söyleyebilirim. Eski yıllarda kendimiz, kantarlarda tartıp, özellikle köylerden canlı hayvan alarak kesip, müşterilerimize satardık. 100 kuzu getirsek, çoğu kez 50’si elimizde kalırdı. Şimdi sistem değişti. Sakatat sektörü de ayrıldı. Artık, satacağımız etleri, Bursa’dan hazır olarak getiriyoruz.
* Yani meslek biraz değişti.
- Kasaplık, daha ince bir meslek durumuna geldi diyebiliriz. Artık pek kasap da yetişmiyor. Hazır gelen eti, işleyerek satıyoruz.
* Kasaplıkta eski kazançlar kaldı mı?
- Eski kazançlar artık tarih oldu!
* Bunun nedenlerini açıklar mısınız?
- Öncelikle marketler ve AVM’ler, kasaplık mesleğini çok olumsuz etkiledi. Düşünün ki, Erdek’te 15’in üzerinde market var ve hepsi et satıyor. Onlar için et satmak da önemli değil. Vatandaşı içeri çekerken, başka ürünleri de satmayı amaçlıyorlar. Bu arada kredi kartı da kullandırıyorlar. Onlarla rekabet etmek gerçekten zor.
* Vatandaşın da alım gücü düştü, değil mi?
- Aslında şöyle söylemek daha doğru olur. Vatandaşın, her alanda tüketimi arttı. Şimdi, bir ailedeki bireyler arasında 4 ayrı cep telefonu kullananlar bile var. Bu telefonların, bir aileye getireceği fatura yükünü düşünün. Bu örneği, birçok tüketim malzemesine yayabilirsiniz.
* Böyle olunca da, vatandaş gıdasından kısıyor, öyleyse…
- Tabii. Müşterilerimizin neredeyse yarısı, bizden 5-10 liralık kıyma isteyenlerden oluşuyor. Hatta birçoğu, bu parayı bile kredi kartıyla ödemek istiyor. Bu isteklerine bile olumlu yanıt veriyoruz. Bu ortam ve koşullarda ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ancak kaliteli mal, vitrin, temizliğe büyük özen göstermemiz ve müşterilerimize içten ilgimiz, eski birçok müşterimizin bizi tercih etmesi, bugünlere ulaşmamızı sağladı. Kısacası artık kasaplık, neredeyse doktorluk gibi çok ince bir meslek durumuna dönüştü. Gelen ürünü iyi işleyip, satıyoruz ve her çeşit ürün bulunduruyoruz.
* Erdek’in, turizmde gerilemesi işlerinizin çok etkiledi mi?
- Etkilemez mi? O yıllarda, ilçemizdeki kamu kampları da açıktı. Bu kamplara çok önemli satışlarımız olurdu. 1978’li yıllarda, kışın günde 100 kuzu bile sattığımızı bilirim. Bugün, o yıllardaki satışların ¼’ü bile yok.
* Bu arada, özel yaptığınız sucuk da çok beğeniliyor.
- Evet. Hiçbir katkı maddesi olmaksızın, yüzde yüz dana etinden sucuk üretiyor, ilçemizin yanı sıra ülkemizin birçok kentine satıyoruz. Hatta Erzurum’a bile gönderiyoruz. Marketlerde satılan sucuklarda katkı maddelerinin çokluğu nedeniyle damak tadının bulunmaması, özel ürettiğimiz sucuklarımızın ilgi görmesini sağlıyor.



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı